Szabadulás az élet forgószeléből

Megint egy borús hétfő, kezdődik újra a stressz, a rohanás, várnak a végtelen feladatlisták. Vagy inkább még nyugodtan kiülsz a teraszra a reggeli kávéddal és beszippantod az eső illatát?
 
MA IS TE DÖNTESZ!
 
Természetesen viselned kell a döntéseid következményét, de soha ne felejtsd el, hogy MINDIG van választási lehetőséged! A következmények pedig rendszerint nem olyan gyászosak, mint amilyennek elsőre gondolod.
 
Rengetegszer élem át én is, hogy próbál beszippantani a körforgás. A hétfők ráadásul mindig kifejezetten erősek, mert a hétvégén mindenki ráér gondolkodni, és azt aztán hétfőn már rám is zúdítja.
 
Régebben beleálltam, és kezdtem a tűzoltást. Daráltam egész nap, egyik feladatról a másikra ugorva, hogy mindenkinek meglegyen minden, amit a hétvégén kitalált.
Aztán kezdtem észrevenni, hogy nem várom a hétfőket. Pedig ez korábban nem volt jellemző rám, mindig szerettem elmerülni az alkotásban, és szépséges weboldalakban éltem ki a kreativitásom.
Mivel azonban nem volt időm a darálás mellett arra, hogy végiggondoljam a helyzetem, nem is változott semmi. Csak fáradtabb voltam estére, reggel alig tudtam felkelni, és kevéssé okoztak örömet az élet apróbb dolgai. Egész nap szorította a gyomrom a stressz, hogy nem haladok elég gyorsan, és csupa sürgős dolgok várnak rám.
 
Ha lett volna valaki az életemben akkor, aki felnyitja a szemem, sok évvel hamarabb fordulhattam volna a helyes irányba, és sok önbántást spórolhattam volna meg.
Aztán mégis megjött ez a valaki, aki megálljt parancsolt ennek a folyamatnak. Kérlelhetetlenül és teljes mértékben. Megszületett a kislányom, aki igenis minden hétfőn (és minden más napon is) egész nap igényt tartott rám.
Nem mondom, hogy könnyű volt, kissé nehéznek bizonyult a felfogásom. De hát épp ezért jött ő, hogy fejbe kólintson.
 
És rájöttem, hogy nélkülem is működik a világ. Ijesztő, de végülis logikus. Hiszen a temetők is csupa nélkülözhetetlen emberrel vannak tele. A világ mégsem áll meg, hogy ezen elgondolkozzon.
 
Mire újra visszatértem a dolgos hétköznapokba, már egy teljesen más ember voltam. A kislányom megtanított rá az első éveiben, hogy lelassuljak. Hogy meglássam az apró dolgokat, hogy rácsodálkozzak a világ minden szegletére. Eddig nem tudtam, hogy igazából némelyik kavics tényleg nagyon szép! 🙂
 
Mivel ebben az állapotban sokkal jobban éreztem magam, mint a régi, túlhajszolt, stresszes világomban,
 
ÚGY DÖNTÖTTEM,
 
hogy nem vagyok hajlandó újra felvenni a világ ritmusát. Tartom inkább a saját tempóm, és aminek jönnie kell, az majd jönni fog. Aminek meg nem, az elkerül.
 
» Akinek nem jó az, hogy nincs meg a munka péntekről hétfőre, az nem engem fog keresni.
 
» Akinek csak S.O.S dolgai vannak, amik tegnapra kellenek, szintén nem örül, ha azt hallja, hogy csak holnap után tudom megoldani, így majd mást keres meg ezekkel az energiákkal.
 
Én pedig minden ilyen “visszavert támadás” után erősebbnek érzem magam. Mert nem hagytam, hogy magával ragadjon a körforgás.
 
Tulajdonképp kívülről nézem, ahogy hurrikánként örvénylik előttem a világ, és csak azokkal halljuk meg egymást, akik szintén itt, kívül vannak.
 
Ó igen, itt is sokan vagyunk ám! Szerencsére úgy látom, egyre többen, és akiknek felnyílik a szeme, csatlakoznak.
Itt kívül nincs stressz. Vagy csak minimális mértékű, ami előre hajt, nem gátol. Rendben van a vérnyomásunk, nem fáj a gyomrunk, nincsenek pszichoszomatikus betegségeink.
 
Van helyette nyugodt reggelünk, szárnyaló energiáink, élvezzük az élet apró örömeit is. Van időnk a családunkra, örömmel játszunk a gyerekeinkkel, és akár munkaidőben megyünk strandra, mert hétvégén túl sokan vannak… 🙂
Igazából itt, a világon kívül találtuk meg magunkban önmagunkat.
 
Tudd, hogy ha szeretnél, bármikor csatlakozhatsz. Nem kell sok hozzá, csupán egyetlen döntés, amit ma is meghozhatsz. De azt tudnod kell, hogy ha igazából, mélyen legbelül nem rezonálsz együtt ezzel a döntéseddel, és nem vagy benne megingathatatlan, akkor az első ügyfélhívás már vissza is fog rántani a szürke hétfőkbe.
 

Mi vár rád, ha meghozod a döntést?

Fellélegzel és megkönnyebbülsz. Aztán pánikolni kezdesz, hogy most mi lesz? 🙂 Ne aggódj, ez természetes. Így működik az agyad.
Ilyenkor érdemes végiggondolnod, hogy mi a pánik alapja, miből táplálkozik.
 
A legvalószínűbb az, hogy félni kezdesz, hogy mit teszel, ha elhagynak az ügyfeleid amiatt, hogy nem szolgálod ki őket időben.
 
Mit gondolsz, most mi lenne a reakciód, ha egy ügyfeled ezt mondaná neked telefonon, hogy lehet, hogy keres valaki mást, aki gyorsabban meg tudja oldani a problémát? (ez lehet, hogy csak úgy jelenik meg, hogy hallhatóan húzza a száját, amiért még nem vagy kész azzal, amiről úgy gondolta, hogy már reggel 9-re meglesz, hiszen ezért hívott már háromszor, és érezteti az elégedetlenségét)
 

Két eset lehetséges ebben a helyzetben:

1⃣ Az egyik, hogy megijedsz, hogy elveszíted, mert közben nem tudod, hogy honnan és hogyan tudod pótolni őt. Ebben a pillanatban ő nyert. A nyereménye pedig TE vagy, nem az, amit majd megcsinálsz neki.
 
Ezen a ponton rabszolgává váltál, ami távol van egy tiszteleten alapuló partneri kapcsolattól.
Mindez azért, mert nincs rendben a folyamat, ami az ügyfeleket hozza neked, nem te irányítasz. Fogalmad sincs róla, hogyan szerezz bármikor új ügyfeleket, mert nem tudod, milyen eszközöket kellene ehhez használnod.
 
Nem árulok zsákbamacskát, egy olyan üzlethez, ahol te mozgatod a szálakat, stabil lábak kellenek.
Az ajánlások nem a te kezedben vannak. Ahogyan a facebook, az instagram, a tiktok és társai sem. Nincs rájuk hatásod. Olyanok, mint a borravaló. Örülünk neki, ha van, de nem építünk rá vállalkozást.
Saját kommunikációs felületre és saját stratégiára van szükséged.
 
Ha ez megvan, és stabilan állsz a lábadon, akkor lehetséges a második eset:
 
2⃣ Az, hogy az ügyfélnek, aki éppen azzal próbálkozik, hogy elhagy téged egy gyorsabb konkurensért, azt tudod mondani, hogy
“Rendben, tégy belátásod szerint, ebben az esetben ezt és azt nem fogod megkapni.”
 
Az én esetemben például egy konkrétum:
 
“Rendben, keress nyugodtan mást, de számíts rá, hogy csak olyan kivitelezőnél fogsz rövidebb megvalósítási idővel találkozni, ahol nem szánnak időt arra, hogy ténylegesen átgondolják a helyzeted, a céljaid, belehelyezkedjenek a te vállalkozásod saját személyiségébe, és ehhez alkossák meg az a weboldat, amivel eléred ezeket a célokat. Csak kapsz egy “olcsón-gyorsan” weboldalt, és kész. Ha ezt szeretnéd, menj nyugodtan.”
 
Ha ezt tudod mondani, nyertél. Tiszteletet, és egy jobban kvalifikált ügyfelet.
 
Mert ő innentől kezdve (ha már eddig nem értette meg) érteni fogja, hogy miért jó neki, hogy veled dolgozhat. Érezni fogja, hogy nem vagy rászorulva az ő pénzére, ha nem akarsz, akkor nem dolgozol vele, pedig neki tényleg arra van szüksége, amit tőled kaphat.
 
Ő lesz az, aki elvesztíhet téged.
 
Ha ezen a ponton sem kap észbe, akkor viszont jobban jársz, ha elengeded, sok stressztől kíméled meg magad. És ez a lényeg, hiszen itt, a világon kívül erre nincs szükség. 🧘‍♀ 😊
A feladatod csupán annyi, hogy ki kell tartanod a döntésed mellett. Ez ezernyi apró részt jelent, az életed minden pontján. De, ha folyton gyakorlod, belejössz, mint kiskutya az ugatásba.
 
Páldául megtanulod, hogyan kérheted el azt az árat a munkádért, amivel elégedett vagy.
Ez nyilván nem fog egyik pillanatról a másikra menni, ez egy folyamat eredménye lesz, amit látnod kell magad előtt és kell hozzá egy saját online felület, ami a te kezedben van, amire stabilan építhetsz.
Ha úgy érzed, hogy ennek a kialakításában segítségre van szükséged, keress meg bátran.
 
Vagy eldöntöd, hogy most kikapcsolod a telefonod, vagy elmész strandra, elolvasol egy jó könyvet, stb. Érzed a szabadság szelét, igaz? 🥰
Természetesen lesznek akadályok az utadban, ez nem egyik napról a másikra alakul ki, hiszen a jelenlegi helyzeted is “fel kell számolni”. De amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Ha tényleg akarod…