Sulizsák

Hiánypótló megoldás a használt ruha – hegyekre

kulisszatitkok a projektről

Ha azt mondom, hogy hiánypótló, akkor az tényleg az. Hiszen a Sulizsák egy olyan témában lépett színpadra, amire rettenetesen nagy szüksége van a világnak, a bolygónknak.

Mivel egy átlag ember számára elképzelhetetlen az a ruhamennyiség, amit napról-napra, évről-évre a szemétbe hajítunk, ezért a probléma súlyát nyilván nem látjuk tisztán. Nem tudjuk, hogy pontosan mekkora kárt okozunk a Földnek a mindennapi életünkben használt – és kidobott eszközökkel, jelen esetben a textilekkel.

Divattá vált mostanában, hogy minden cégben legyen valami „zöld”, de ez inkább tűnik sokszor reklámfogásnak, mintsem küldetésnek.
Nem így a Sulizsáknál. Nekik épp az a céljuk, hogy ez az elképesztő mennyiségű ruhanemű olyan útra kerüljön, aminek a végén az újrahasznosítás várja őket a világ túloldalán.

Az iskolák intézménye az, ami teret enged annak, hogy a ruhák begyűjtése szervezetten történhessen, sok család elérhető legyen, és ráadásul a gyerekek egy versenyben is részt vegyenek általa. A begyűlt összeg pedig melyik iskolának ne jönne jól?!

Így aztán az iskolai gyűjtési napon mindenki behozza az összes otthon gyűjtött ruhaneműjét, textileket – előkerülhet a padlásról / pincéből a régi babakori ruhászsák, a kistesó kinőtt holmijai, de a szülőknek sem árt ilyenkor egy szortírozás, biztos, hogy van olyan a szekrényben, ami jobb helyen lenne újrahasznosítva.

A versenyben pedig az az osztály nyer, aki a legtöbb textillel tölti meg a zsákot.
Egyszerű, de nagyszerű. Nem igaz?

Átadni a dizájnnal mindazt, amit a Sulizsák képvisel

Ebben az esetben nem volt nehéz dolgom, hiszen a grafikus hölgy, aki a kezem alá dolgozott, ugyanaz volt, akivel a Dream Wedding in Hungary oldalt is életre keltettük. Zseniálisak ezek az együttműködések, mindig kimagasló a végeredmény. 

A Sulizsák esetében egy olyan dizájn kialakítása volt a cél, ami az iskolás közösséghez szól. Ami az iskola faliújságján nem unalmasan, észrevétlenül lóg csupán, hanem amire felfigyelnek a gyerekek és a szülők is. 

Letisztult, mégis élénk, erőteljes hatás kellett, ami észrevehető, de tisztán érthető, nem zsúfolt, nem bonyolult. Pedig el kellett magyarázni a teljes működési folyamatát a begyűjtésnek, a működésnek. 

Technikai háttér, árkategória – ha hasonló weboldalt szeretnél

Ezt a weboldalt dizájn tekintetében a grafikus hölgy álmodta meg, így a grafikai munka számottevő volt mögötte.

Nekem szinte „már csak” megvalósítani kellett a grafikát, de azért azt el kell árulnom, hogy az előre megrajzolt dolgokat sokkal nehezebb kivitelezni általában, lévén a háttérben futó motor jellemzően nem az elszabadult grafikák megvalósítását támogatja 🙂

Így bizony akad a háttérben rendesen egyedi kód is, ellenben minden percét élveztem, annyira vidám és szép a végeredmény!

Egy hasonló weboldalhoz jelenleg 280-350.000 Ft közötti értékkel kalkulálj (amiben nincs benne a tárhelyszolgáltató és a grafikai tervezés költsége, csak a weboldal elkészítése).

Az ügyfél dolga az volt, hogy elküldte nekem a szöveges tartalmakat, majd időnként ránézett, hogy tetszik-e neki ami készül. Nos, tetszett 🙂 Illetve átadáskor egy 2-3 órás oktatásra kellett rászánnia az idejét, hogy tudja kezelni az oldalt a későbbiekben, ha akarja.

A végeredmény magáért beszél

Ha emékeim nem csalnak, akkor ennyire színes és mégis teljesen összhangban lévő weboldalt még soha nem készítettem. De ahogy alakult, éreztem, hogy a kedvenceim között fogom számon tartani, mert egyszerre képes rá, hogy színességével és a grafikájával része legyen a gyermeki világnak, és mégis egy igen komoly témát méltóan képviseljen a felnőttek felé.

Az eredmény pedig legutóbbi információim szerint az, hogy egy autóval már nem győzik a mindannapos gyűjtéseket, olyan sok iskola jelentkezik a programra. Csodálatos érzés ez, szívből örülök, és mérhetetlenül hálás vagyok, hogy a részese lehetek a kezem munkájával.

Ha szeretnéd élőben is megnézni a Sulizsák weboldalát, kattints ide.

 

Sulizsák
Sulizsák
Sulizsák
Sulizsák