Klasszis Oktatás
Felnőttképzési Központ

Egy régi oldal megújítása

kulisszatitkok a projektről

Anették azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy a régi oldalukkal csináljak valamit, mert úgy látják, hogy nehézséget okoz a látogatóiknak az oldal használata, és rengeteg olyan kérdéssel fordulnak hozzájuk telefonon, ami amúgy az oldalon is megtalálható információ lenne. 

Mindemellett ők maguk is sokat küzdöttek az oldal mindennapi szerkesztésével, mert egy elég nehézkesen működő rendszer futott a háttérben.

Anették felnőttképzésben tartottak OKJ-s és egyéb tanfolyamokat, tehát a problémák természetesen ott kezdődtek, hogy a tanfolyamokból elkezdett túl sok lenni, és mindegyiknél rengeteg fontos információ átadására volt szükség. Ez átláthatatlanná tette az oldalt, és persze senki nem talált semmit.

Átadni a dizájnnal mindazt, amit a Klasszis Oktatási Központ képvisel

Anették szerették volna, ha megtartom azt a hangulatot, amit a Központ nagy múltja üzen, a komolyságot, az intézményes jelleget, mégis egy kicsit modernizáljam valahogy. No, hát ez aztán kihívás a javából. Vágjunk is bele! – gondoltam magamban 🙂

Az első nehésséget az információk tengere okozta. Nekiveselkedtem, és átrágtam magam az összes képzés leírásán, próbáltam fogódzókat találni, ami alapján kialakítható lenne egy struktúra. Így már sikerült legalább átlátható menüsorral, címsorokkal tagolni és táblázatokkal rendezni az infomációkat, valamint hasonlóan felépíteni az egyes képzések leírását, ami támpont a látogatóknak.

A másik nehézség volt a képek – színek és ezáltal a hangulat hiánya. Mivel a képzésekről nem álltak rendelkezésre szemléltető képek, ezért nekiálltam képletöltő oldalakon kutatni, mivel lehetne hanulatot keltve felhívni valaki figyelmét egy adott képzésre. Egy kicsit „nyálcsorgatósabbá” tenni egy szimpla „Cukrász képzés” feliratot, némi színes macaronokkal például.

Az arculat színeit pedig úgy választottuk, hogy utaljon a komoly, intézményes jellegre, de azért hangsúlyt mégis a könnyedség és modern irány kapja.

Technikai háttér, árkategória – ha hasonló weboldalt szeretnél

A grafikai tervezés kimerült a logó és ezáltal az új arculati színek megalkotásában.

A weboldalon a menüstruktúra kialakítása és a rengeteg információ átlátható formába öntése, struktúra kialakítása okozta a fejtörést.

A cél pedig a kapcsolatfelvétel volt, hiszen egy ilyen nagyobb összegű képzésre való beiratkozáskor sok kérdés merül fel. Így sok helyen és állandóan elérhetővé kellett tenni azokat az elérhetőségeket, ami az ügyfélnek megfelelő volt.

Egy hasonló weboldalhoz jelenleg 550-650.000 Ft közötti értékkel kalkulálj (amiben nincs benne a tárhelyszolgáltató és a grafikai tervezés költsége, csak a weboldal elkészítése).

Az ügyfél dolga az volt, hogy elküldje a képzések leírásait és a kontakt adatokat, illetve időnként kikértem a véleményét nagyobb lépésekről, hogy számukra mennyire átlátható és elfogadható az irány, így az alapján tudtam tovább alkotni. Ezen kívül átadáskor egy 2-3 órás oktatásra kellett rászánniuk az időt, hogy tudják kezelni az oldalt a későbbiekben, ha akarják.

A végeredmény magáért beszél

Már az átadás utáni első héten kaptak Anették olyan hívásokat, amiben a jelentkezők üdvözölték az újítást, és alátámasztották, hogy sokkal jobban tudják kezelni és átlátják az oldalt.

Ami pedig számomra külön öröm volt, az az átadáskor tartott oktatáson elhangzott számos sóhaj, amiket az „Ó miért nem cseréltük le hamarabb a régi rendszert?!” és a „Jajj ezzel mennyit küzdöttem, mire létrehoztam a régi oldalon, itt meg csak két kattintás!” mondatok sora követett. Sokkal jobban értékeli a hátteret is az, aki már küzdött régen egy másik rendszerrel.

 Ha szeretnéd élőben megnézni, kattints ide.

Klasszisoktatás