Jakab Csilla

Termékeny vállalkozás

Mióta az eszemet tudom, emberekkel foglalkoztam. Hivatásomban és a gyermekemmel otthon töltött időszak alatt anyaként is mások szolgálata inspirált. S igyekeztem átadni ezt az inspirációt minél több embernek, hogy az életüket érdemes kézbe venniük, s úgy alakítani, hogy közelebb kerüljenek a valódi énjükhöz.

Ebben a törekvésben hirdettem az egészségtudatosságot, s támogattam a munkaerő-piaci projektekben a résztvevőket. Sokáig kerestem az utam, mert éreztem, hogy több van bennem, mint amit eddig sikerült megvalósítanom. Egy örökkévalóságnak tűnt, de végül megtaláltam a coaching területét. Első hallásra megdobbant a szívem, s a képzést követően lelkesen vetettem bele magam a coacholás gyakorlatába. Hamar kiderült, hogy sok a kishitűség és kevés a szaktudás és mindenféle olyan tudásom, mellyel érvényesülni lehetne coachként egy vidéki városban. Akkoriban, hét évvel ezelőtt még a fővároson kívül nem volt elterjedt a life coaching ismertsége.

Levontam a konzekvenciát: ebből nem lehet itt megélni! S kerestem tovább, hogy mivel tudnám párosítani ezt a remek módszertant.

S mint oly sokszor, megint megtapasztaltam, ha meg tudom fogalmazni, mire van szükségem, az Élet megteremti a lehetőséget.

A tiszta szándék vezérelt, az emberek tudatosságának emelésének támogatására vágytam. S ekkor megérkezett az életembe a másik szakmai szerelem: a meseterápia. A meseterápia ugyanazt a szívdobbanást váltotta ki belőlem: „Ez az én utam!”

Pályára álltam, viszont egyik területen sem láttam a formát, amiben kiteljesedhetnék. A két módszer összekapcsolásában pedig nem volt még tapasztalatom. Ezért hol a meseterápiával, hol a mentorálással, tanácsadással, tréningek vezetésével foglalkoztam.

Az első fordulat, mely a vállalkozóvá váláshoz sok muníciót adott, az az a váltás volt, amikor a projektes civil világból kiléptem az üzleti szférába. Ez az időszak edzettséget és felvértezettséget adott egy sokkal produktívabb működésre. De még mindig nem voltam a helyemen.

Ekkor a gyermekem már erősen cseperedett, s mindig több gyermekre vágytam. De a vággyal egyedül voltam. A kapcsolatunk viharaiban lassan tudott a házasságunk meghitt, bensőséges kapcsolattá mélyülni. A családi terheink felszámolása, oldása, a hibarendszerekre való rálátás és egy elfogadó, bizalommal teli viszonyulás kialakítása időbe tellett. Sok időbe. Az érzelmi viharok hullámain hánykolódott a gyermek utáni vágyam… Mélyen magamba fojtva, miután a férjem kijelentette, hogy nem akar több gyermeket vállalni. Kilátástalannak éreztem a helyzet megoldását. Ő nem akar, én akarom. Nincs középút, nem játszik a kompromisszum, csak a fájdalom.

Ő nem érti, én nem tudom megértetni az érzéseim. S nem találjuk az utat egymáshoz e kérdésben.

S az idő csak megy előre, s nem old meg semmit.

A hat éven keresztül cipelt fájdalommal sikerült blokkot teremtenem az altesti területen, mely hullámokban tört felszínre hormonproblémákat okozva, s jelezve, hogy a vágy nem szűnt meg.

Időközben egy váratlan fordulattal a coaching visszatért az életembe, s egyre több ügyfél adta vissza a reményt számomra. Mégis egy eset volt, ami után biztosan tudtam, hogy többé nem hagyhatom el ezt a pályát, történjen bármi.

Egy fiatal nő esete, akinek a hiábavaló anyává válás miatti fájdalma összekapcsolódott az én magánemberként hurcolt mélyben szunnyadó hiábavaló anyává válás miatti fájdalmammal.

S bár nem ugyanabban a cipőben jártunk, s nem is volt megfogalmazott célunk a coaching folyamatban az anyává válás elérése, az eredmény szíven ütött mindkettőnket. A közös munkánk a nőiesség teljesebb megélésére koncentrált, önismereti alapú önfejlesztésen dolgoztunk. A hét sikertelen lombik és endiometriózis problémával a háttérben mégis sikerült a termékenység, a spontán megfoganás állapotát elérni. Bővebben itt olvasható az esetleírás.

Számomra ez egyben hihetetlen örömmel járt, másrészt elementáris módon kavarta fel a mélyben őrzött fájdalmamat. Olyan erő mozdult meg bennem, melynek hatására a férjem is megértette, milyen nehéz terhet cipel egy nő, akiben gyermek utáni vágy lobog.

S kezembe adta a döntést.

Ekkor érthetővé vált számomra, hogy a teremtésnek is szintjei vannak. Az anyagi síkon teremtünk hús-vér gyermekeket, de létezik magasabb szint, ahol az eszme tud megnyilvánulni, ahol az ember értéket teremt a munkája által.

 

Miután szabadon dönthettem, melyiket választom, mérlegelve a körülményeket, s a párom álláspontját, úgy döntöttem, hogy a vállalkozásom lesz a következő gyermekem.

Elfogadhatóvá vált számomra, hogy nem lesz több gyermekem, mert képes vagyok mások életében, mint anyai/teremtő erő jelen lenni, s az önmagukká válásban támogatást nyújtani.

Ezt a bemutatkozót azoknak szánom, akik mérhetetlen küzdelmet folytatnak az anyaságukért, s megjárták az egészségügy és természetgyógyászat számtalan útvesztőjét. Üzenem, hogy lehet még remény. De ez az út befelé vezet, önismereten át önmagadhoz.

S szánom azoknak az olvasóknak is a történetem, akik valamilyen ok miatt nem vállalhatnak gyermeket. S üzenem, hogy a termékenység nem csupán anyagi síkon létezik. Akár gyermekes nőként, akár gyermektelenül az igazi kiteljesedést az értékteremtés által érhetjük el. A tehetség, mely kibontakozásra vár ott van belül, csak ki kell munkálni, s hagyni kell megszületni.

Pont úgy, ahogy egy gyermek, születik meg a termékeny vállalkozás.

Tapasztalatból tudom.